Tips en overigen

Let op de kwaliteit van uw reinigingsproducten. Zeer prijsinteressante aanbiedingen zijn vaak minder geconcentreerd dan merkproducten. Bij “goedkope” producten boet u aan resultaat in ofwel moet u een grotere hoeveelheid (hogere dosering) gebruiken.

Onbedachtzaam wisselen van merk of soort reinigingsmiddel kan leiden tot kristallisatie (hard worden van vloeibaar reinigingsmiddel) in de leidingen van het doseersysteem. Hierdoor verstopt uw leiding en is de toevoer van reinigingsmiddel afgesloten. Spoel daarom eerst de leidingen door met water. Voorkom dan ook dat lucht in deze leidingen komt. U zult dan het leidingsysteem weer moeten ontluchten.

Vuilresten verwijderen

Etensresten en overige vervuilingen moeten voor het plaatsen van het vaatwerk in de korf worden verwijderd, dit gebeurt het snelst met behulp van een vuilafschraper die boven de afvalton (onder de tafel) wordt gemonteerd. Zo blijft het waswater langer schoon en wordt de vaat nog beter gereinigd.

Organisatie van de vaatwas

Goed georganiseerd is half afgewassen! Wist u dat 60 tot 80 procent van de bedrijfskosten in de professionele vaatwaskeuken de personeelskosten zijn? Het is dus duidelijk: als een goede organisatie werkuren bespaart, bespaart u veel geld. Dat geldt vooral voor de vaatwasser: vaatwastechniek waaronder waterbehandeling en chemie en toebehoren moeten optimaal in de werkorganisatie worden geïntegreerd.

Organisatie van de bar

Eerst moet u de situatie of werkplanning analyseren. Let op het volgende:

  • Is uw glazenwasmachine voor glazen gemakkelijk toegankelijk?
  • Heeft u plaats om een korf voor glazen weg te zetten?
  • Heeft u plaats om een korf met gewassen glazen te laten drogen?
  • De glazen zijn wel in twee minuten droog, maar u heeft nog altijd een aanrecht nodig.
  • Liefst beschikt u onmiddellijk bij de vaatwasser of glazenwasmachine over een spoelbak. Zo kunt u restjes gemakkelijk en snel weggieten. In de spoelbak plaatst u een passend rooster, zodat voorwerpen (bijvoorbeeld cocktailversieringen, kroonkurken, enz.) de afvoer niet verstoppen.
  • Het rooster af en toe schoonmaken en het afval verwijderen. Bij de spoelbak een automaat met papieren handdoekjes is natuurlijk perfect georganiseerd. Dit om de schone en droge glazen niet weer onmiddellijk vuil te maken!
  • Denk ook aan de waterkwaliteit: naargelang de plaatselijke kwaliteit van het water tot het gewenste resultaat, moet u ook voorzien in de juiste waterbehandeling.

Organisatie van de vaatwas

U treft voorbereidingen voor een nieuwe installatie? Dan heeft u de kans een economische vaatwasinstallatie te installeren. Waarschijnlijk werkt u samen met één van onze dealers of specialisten, die u op dit punt advies kunnen verstrekken. In de eerste plaats moet u de situatie grondig analyseren.

  • Over hoeveel plaatsen (couverts) beschikt u?
  • Hoeveel zitplaatsen heeft uw etablissement?
  • Welk serviesgoed gebruikt u? Denk daarbij vooral aan afmetingen en aantallen.
  • Wanneer moet de installatie werken? (van .. tot .. uur), met name wanneer de piekuren zijn.
  • Welke soorten vervuilingen treft u aan en welk resultaat wilt u bereiken?

Op basis van deze analyse wordt u een vaatwasser (doorschuif, voorlader of automatisch korventransport), evenals de benodigde toebehoren, waterbehandeling en reinigingsmiddel aanbevolen. In bepaalde gevallen kunt u op investeringen besparen, aangezien u met een optimale benutting van de machinecapaciteit door organisatorische maatregelen de capaciteit van het hele vaatwassysteem kunt verhogen. In elk geval bespaart u op de bedrijfskosten door een betere benutting en combinatie van alle middelen.

Praktijktips voor het wassen van glaswerk

  • Glazen na gebruik zo snel mogelijk afwassen. Drankresten die zich aan de glazen hebben vastgekoekt zijn moeilijk te verwijderen.
  • Drankresten en overig afval eindigen in de gootsteen of in de vuilnisemmer, niet in de machine!
  • Zorg ervoor dat bij het vullen van de korf de glazen niet tegen elkaar kunnen slaan.
  • Begin pas met wassen, wanneer de ingestelde temperaturen bereikt zijn en wanneer de machine aangeeft bedrijfsklaar te zijn.
  • Gewassen glazen nooit met de hand afdrogen of poleren!
  • Glazen hebben plaats nodig. Zie erop toe dat u rond uw glazenwasmachine genoeg plaats heeft om te werken en om gebruikte/vervuilde en schone glazen van elkaar te scheiden.
  • Regelmatig onderhoud van de machine en een permanente controle verzekeren de betrouwbaarheid en de goede werking van uw machines.
  • Werking van de waterbehandelingsapparaten regelmatig controleren.
  • Na gebruik de machine leegmaken, reinigen en laten openstaan, zodat geen nare lucht binnen in de machine kan ontstaan. Maak indien mogelijk ook de filters en de sproeiers schoon. Dat duurt maar een paar minuten.
  • Was glazen met melkproducten (chocolademelk, ijs e.d.) en koffieglazen voor bijv. Irisch Coffee in de vaatwasmachine
  • Jus d'orange glazen eerst voorspoelen met koud water tot de vleesdeeltjes weg zijn.
 
Meer informatie?
Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over een product of dienst? Vraag dan geheel vrijblijvend informatie aan!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
    Wilt u worden teruggebeld

    Heeft u een vraag? Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist