Ventilatoren

Voor het gebruik in de afzuiginstallaties kan gebruik worden gemaakt van axiaal en radiaal ventilatoren. De eerst soort, met het uiterlijk van een propeller, is voor ons doel minder geschikt omdat de luchtverplaatsing bij enige tegendruk gepaard gaat met veel geluid. De radiaal of centrifugaalventilator is er in verschillende uitvoeringen waarbij wij ons hier tot de meest gebruikte dubbelaanzuigende typen beperken.

Inbouwventilator

Dit type wordt vanwege zijn compacte bouw veel gebruikt om in te bouwen in dampkappen. Omdat de uitvoering nogal licht is (de waaier zit aan een kant op de motoras geklemd) is de ventilator gevoeliger voor onbalans en bestaat het risico van oververhitting als men het toerental vanwege het geluid te laag zet. Dit type ventilator is relatief goedkoop. De iets beter types zijn uitgevoerd met kogellagers i.p.v. glijlagers.

Ventilator met buitenpoolmotor

Bij deze motoren staat de as stil en draait het motorhuis. De kwalitatief hoogwaardige waaier is aan dit motorhuis bevestigd. Motor en waaier zijn samen gebalanceerd waardoor een zeer rustige werking wordt verkregen. De combinatie staat garant voor een lange nagenoeg onderhoudsvrije levensduur. De toerenregelbaarheid is uitstekend.

Ventilator met snaaraandrijving

De ventilator wordt aangedreven door een motor die via een aantal poelies en een v-snaar met elkaar zijn verbonden. Door al deze componenten is de installatie wat gevoeliger voor trillingen immers ze zijn niet tezamen gebalanceerd. Ook de waaier is van een wat eenvoudiger constructie. De toerenregelbaarheid is goed maar moet goed aangepast zijn aan de installatie, een te zware of vervuilde motor regelt slecht, een te lichte motor schakelt uit door overbelasting. Het voordeel van dergelijke combinaties is dat het toerental naar eigen inzicht kan worden bepaald waardoor met name voor de grotere capaciteiten voor een laag toerental kan worden gekozen en het geluid daardoor beperkt blijft.

 
Meer informatie?
Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over een product of dienst? Vraag dan geheel vrijblijvend informatie aan!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
    Wilt u worden teruggebeld

    Heeft u een vraag? Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist