Luchtkanalen

De toe te passen luchtkanalen zijn berekend op een luchtsnelheid van 7 m/s voor rechthoekige en 8 m/s voor ronde kanalen. Deze luchtsnelheden, die dus in hoge mate de kanaalafmetingen bepalen, geven over het algemeen geen geluidsoverlast. Echter hoe lager de snelheid, hoe rustiger de installatie. Over het algemeen dient men niet te beknibbelen op de kanaalmaat, een maatje groter nl. maakt op de prijs van de installatie weinig verschil. De rechthoekige kanalen moeten boven een afm. van 300 mm voorzien zijn van verstevigingsrillen of cross-breaks om het klapperen van de kanaalwanden tegen te gaan. Het monteren van rechthoekige kanalen is over het algemeen duurder omdat dat minder snel gaat.

Er zijn drie soorten luchtkanalen:

Rond aluminium

Deze kanalen zijn licht, makkelijk en snel te monteren. Het verbinden van de kanaaldelen gebeurt met steekverbindingen, een zijde van elk element is voorzien van een krimprand. Vanwege de stevigheid toegepast tot een diameter van ca 500 mm. De brandveiligheid van deze kanalen is laag.

Rond spiraal

Hiervoor geldt hetzelfde als voor aluminium, alleen de verbindingen gebeuren met losse ringen. Door het gebruik van plaatstaal blijven deze kanalen bij brand langer intakt.

Rechthoekig

Wordt toegepast bij grotere afmetingen en in die gevallen dat men door bouwkundige beperkingen aan een maximale kanaalmaat is gebonden die op zich kleiner is dan de benodigde diameter van een rond kanaal. Het verbinden van de kanaaldelen gebeurt met flenzen die op verschillende plaatsen de afmetingen van het kanaal met de flensmaat vergroten. Vanwege brandveiligheid verdient plaatstaal de voorkeur.

 
Meer informatie?
Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over een product of dienst? Vraag dan geheel vrijblijvend informatie aan!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
    Wilt u worden teruggebeld

    Heeft u een vraag? Vul uw naam en telefoonnummer in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist