Laden


Hoe dient u een snijmachine te reinigen

30 januari 2020

Snijmachines worden voortdurend gebruikt in delicatessenwinkels en supermarkten, maar cafetaria's, hotels, cateringbedrijven en andere horecagelegenheden gebruiken ze ook. U kunt vlees en kaas versnijden met uw machine, waardoor deze buitengewoon veelzijdig is. Omdat snijmachines zo vaak worden gebruikt voor een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, is het belangrijk om te weten hoe u ze schoonmaakt. Uiteindelijk zal uw snijmachine verslijten en moet u hem vervangen door een nieuwe. Tot dat moment zou je basisonderhoud en manieren moeten leren om je snijmachine te kunnen blijven gebruiken. Lees verder voor informatie over het reinigen van een snijmachine, mes-onderhoud en meer.

Waarom het belangrijk is om een snijmachine schoon te maken

Snijmachines worden gebruikt voor verschillende delicatessen en om producten zoals vlees en kaas te snijden. Wanneer u uw snijmachine niet regelmatig schoonmaakt, kunnen voedselresten zich ophopen in delen van de machine, waardoor bacteriën kunnen groeien. Deze bacterie kan voedsel besmetten en door voedsel overgedragen ziekten veroorzaken, waardoor klanten erg ziek kunnen worden! Bovendien kan een snijmachine smaken of kleine voedseldeeltjes overbrengen naar producten die u later snijdt, waardoor de pure smaak of textuur van uw producten verandert.

Specifieke probleemgebieden

Houd de ringbeschermer, bladbeschermer en hendel van de snijmachine zorgvuldig in de gaten op uw vleessnijmachine voor eventuele scheuren, kapotte of ontbrekende of niet-bevestigde onderdelen. Voedseldeeltjes kunnen zich ophopen op ringbevestigingspunten, aan de binnenkant van de mes beschermingen en onder de hendel van uw snijmachine. Wanneer voedsel zich verzamelt, kan het gevaarlijke bacteriën voortbrengen en huisvesten.Zorg ervoor dat u regelmatig de naden, afdichtingen en pakkingen op uw machine onderzoekt om te zien of ze zijn versleten en extra scheuren en spleten hebben veroorzaakt waar voedsel en bacteriën zich kunnen ophopen. Gebruik nooit een snijmachine met ontbrekende, kapotte, niet-bevestigde of defecte afdichtingen, naden of pakkingen. Het beste wat u dan kunt doen is de snijmachine laten repareren voordat u deze weer in gebruik neemt.

Wanneer een snijmachine schoonmaken.

Veeg altijd uw snijmachine schoon na gebruik en bij het wisselen van vlees, kaas of andere producten. Het is een goed idee om uw machine elke dag volledig schoon te maken om te voorkomen dat oliën en vaste voedselstukjes zich op uw mes of voorplaat opbouwen en potentieel gevaarlijke bacteriën herbergen. Wij raden u aan om elke 4 uur snijmachines te reinigen als ze continu worden gebruikt, dus je moet je machine zo vaak mogelijk schoonmaken.

Tips voordat u begint

 • Draag altijd beschermende handschoenen. Snijbestendige handschoenen zoals metalen handschoenen zijn de ideale optie, vooral bij het hanteren van het mes.
 • Volg altijd de instructies van de fabrikant nauwkeurig op.
 • Gebruik nooit staalwol omdat dit krassen op de machine kan veroorzaken.
 • Dompel de snijmachine nooit helemaal onder. In uw snijmachine handleiding wordt aangegeven welke onderdelen geschikt zijn voor de vaatwasser en hoe u voor anderen kunt zorgen.

Hoe een snijmachine te reinigen

1.   Stel uw dikte in op nul. Gebruik een zachte scrub pad en veeg beide zijden van het mes schoon terwijl de snijmachine in beweging is. Zodra u grote voedselresten hebt verwijderd, schakelt u uw snijmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.

2.   Zorg er vervolgens voor dat de meterplaat zich in de volledig gesloten positie bevindt en dat de slijpsteen uit de weg is. Verwijder vervolgens de productlade, plak deflector en midden plaat. Was, spoel en reinig deze componenten en laat ze in de lucht drogen.

3.   Om het mes te reinigen, kunt u het verwijderen of op zijn plaats laten. Als u het mes op zijn plaats laat, moet u het goed reinigen. Maak een zeepoplossing met een verhouding van 1: 1 van heet water en zeep. U kunt ook een ontvetterspray gebruiken om het mes te reinigen. Reinig zowel de voorkant als de achterkant van het blad terwijl u vanuit het midden naar buiten veegt.

4.   Veeg de buitenkant en alle resterende stukjes van de snijmachine schoon. Spoel vervolgens af met warm water met een schone handdoek.

5.   Reinig uw snijmachine met een ontsmettingsspray voor snijmachines. Gebruik een spuitfles om de machine grondig te coaten en laat hem aan de lucht drogen.

6.   Smeer de schuifstangen met een sproeismeermiddel. Zodra de snijmachine droog is, vervangt u het mes, de voorplaat en de productlade

Als er zich op uw snijmachine gebieden bevinden waar zich water lijkt te verzamelen, droogt u de delen af met een niet-pluizende handdoek en smeert u ze om roest of corrosie te voorkomen. Mogelijk moet u pakkingen of andere onderdelen vervangen als deze water verzamelen.

Snijblad onderhoud

Met goed onderhoud verlengt u de levensduur van uw snijmachine. Hier zijn een paar eenvoudige tips:

 • Reinig uw mes regelmatig en slijp het met een slijpsteen.
 • Zorg ervoor dat u het mes na het slijpen desinfecteert.
 • Volg de instructies van de fabrikant.
 • Laat uw machine regelmatig onderhouden zoals aanbevolen door de fabrikant.

Nu je weet hoe je een snijmachine moet schoonmaken, kun je die in uitstekende staat houden. Zorg ervoor dat u uw machine regelmatig inspecteert op beschadigde onderdelen of ophoping van voedsel. Wanneer u consistent bent met het onderhoud van snijmachines, kunt u de levensduur van uw apparaat verlengen en de kans op besmet voedsel verkleinen.

Let op plaats nooit uw "tafel" van uw snijmachine in de vaatwasmachine.
Deze is daar niet voor gemaakt. Zoals u kunt zien bij de volgende foto's.Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
   
  « Naar het blog overzicht