230 en 400 Volt bij horeca-apparatuur
Volt (V, naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta) is de eenheid van elektrische spanning. Het aantal Volt verschilt naargelang de energiebehoefte van de toepassing. Een AA-batterij geeft bijvoorbeeld 1,5V, een auto- of motoraccu 12V en een huishoudelijk stopcontact 230V.
Voor huishoudelijke en zakelijke gevallen waarbij meer energie nodig is, bestaat er 400 V, het zogenaamde krachtstroom. Dit wordt ook wel 'driefasenspanning' genoemd, anders dan het eenfasige 230V. Er worden ook verschillende stekkers gebruikt hiervoor.
400V in de horeca
Na deze introductie in de elektrische spanning dringt de vraag zich misschien op wat het praktische nut van meer energie is. Meer energie tot je beschikking is met name gunstig als het gaat om apparatuur die draait om verwarmen of verkoelen. Daar staat het in de horeca natuurlijk vol mee. Daarom is het eigenlijk altijd aan te raden om apparatuur op 400 Volt te kopen als u de aansluiting daarvoor in uw zaak heeft.
Sneller verwarmen met 400V
Een elektrische aansluiting die meer energie levert, zorgt ervoor dat het apparaat sneller op bedrijfstemperatuur is. Hierdoor kunt u sneller aan het koken of bakken, wat natuurlijk efficiënter is. Er bestaan 400 Volt-uitvoeringen van bijvoorbeeld friteuses, bak- en grillplaten, grills, contactgrills, kooktoestellen en elektrische ovens. Gebruik de filteroptie aan de linkerkant om 230 of 400 Volt te selecteren.
Sneller afwassen met 400V
Ook een vaatwasmachine werkt natuurlijk met warmte. Bij een vaatwasmachine op 400 Volt is het vermogen van de boiler hoger en warmt het water sneller op. Ook blijft het water tussen de wasbeurten door beter op temperatuur. Twijfelt u wat voor u het beste is? Fabrikant Rhima geeft aan dat het omslagpunt van 230 naar 400 Volt ligt bij 8 tot 10 korven per uur.
Sneller koelen met 400V
In plaats van verwarmen werkt krachtstroom ook de andere kant op. Bij een snelkoeler / blastchiller draait het uiteraard om het snel kunnen koelen. Dit gaat dan ook sneller met een apparaat op krachtstroom.
Ik heb geen krachtstroom. Wat nu?
Heeft u geen krachtstroom in uw zaak of geen capaciteit meer op uw 400V-netwerk? Dit is niet direct reden tot paniek. Het eindresultaat is niet beter op 400V vergeleken met 230 - uiteraard binnen dezelfde productserie. Het eten is niet lekkerder en de vaat is niet schoner. Het resultaat wordt echter wel sneller en efficiënter bereikt, wat erg van pas kan komen bij piekmomenten. Daarom is het te adviseren om in ieder geval te overwegen om krachtstroom aan te laten leggen.
Heeft u nog vragen of behoefte aan advies? Beuk Horeca helpt u graag. Neem gerust contact met ons op.