Laden


De eigenschappen en toepassingen van RVS in de horeca

22 januari 2024

RVS wordt in de volksmond roestvrij staal genoemd, maar officieel is het roestvast staal. Dit is omdat deze staalsoort weliswaar zeer roestbestendig is, maar onder bepaalde omstandigheden toch kan roesten. Bijvoorbeeld als het langdurig in aanraking komt met chloor (bleek) of chloride. Chloride zit bijvoorbeeld in zout (natriumchloride) en daarom is het bijvoorbeeld zo dat aan de kust auto’s meer roesten door het zilt in de lucht. Een andere benaming voor RVS is inox.

Wat maakt RVS tot RVS?

Wat roestvast staal tot roestvast staal maakt, is het feit dat het een legering (samenstelling) van verschillende metalen is. Het gaat dan om ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Daarnaast heeft RVS van dunne, dichte en zelfherstellende oxidehuid die het onderliggende metaal beschermt tegen verdere aantasting. IJzer en koolstof zijn sowieso de elementen waaruit staal wordt gemaakt en de toevoeging van chroom en nikkel geeft RVS zijn bijzondere eigenschappen. Chroom zorgt voor de corrosiebestendigheid en nikkel zorgt voor hittebestendigheid. U kent chroom vast wel van de glimmende elementen op auto’s. Naast dat het een bepaalde uitstraling geeft, is iets dat verchroomd is ook roestbestendiger. In plaats van dat het een laagje op een materiaal is, is het chroom bij RVS ‘gemengd’ in een legering.

Verschillende soorten RVS

Er zijn veel soorten RVS voor verschillende toepassingen. Het maakt immers wel uit of er een brug of een horloge wordt gemaakt. Het verschil zit hem in het aandeel chroom en nikkel in de legering. Misschien heeft u weleens de aanduiding 18/8 gezien. Dit is RVS met 18% chroom en 8% nikkel. Dit is een veelgebruikte RVS-soort en is ook wel bekend als AISI (American Iron and Steel Institute) 304. Aan de andere kant is er ook 18/0. Dit RVS bevat dus geen nikkel en mist daardoor de hittebestendige eigenschappen van dat materiaal. Het is weliswaar goedkoper, maar niet geschikt voor bijvoorbeeld ovens.

De voordelen van RVS in de horeca

Voordeel van RVS is dat het makkelijk schoon is te maken en het bestand is tegen zuren en chemische (reinigings)middelen. Het is zeer duurzaam, want het is een erg sterk en hittebestendig materiaal. RVS heeft geen invloed op de smaak en geur van uw product. Daarnaast ziet het er ook nog eens strak en professioneel uit.

De nadelen van RVS

Is RVS dan een wondermateriaal zonder nadelen? Dat is ook weer niet waar, maar de nadelen zijn niet groot. RVS is duurder dan gewoon staal en ook is het een vrij slechte warmtegeleider. RVS pannen hebben daarom vaak een bodem van koper of aluminium – materialen die wel goed warmte geleiden.

Producten van RVS

RVS in de horeca wordt gebruikt voor keukengerei, bestek, pannen, kookplaten, ovens, koel- en vriesapparatuur, vaatwassers, koffiemachines en andere apparaten. Het wordt ook gebruikt voor werktafels, spoeltafels, kranen, afzuigkappen, rekken, aan-/afvoertafels en allerlei kasten.

RVS maatwerk in de horeca

Omdat keukens en wensen verschillen, levert Beuk Horeca ook RVS-maatwerk. Hiervoor hebben een complete eigen fabriek in ons pand in Utrecht. We denken met u mee en maken exact wat u nodig heeft. Interesse? Kijk voor meer informatie de contactmogelijkheden op onze pagina over RVS maatwerk.



Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     




    « Naar het blog overzicht