De voordelen van vacumeermachines in de horeca
Door middel van vacumeer apparatuur kunt u food en non-food eenvoudig luchtdicht verpakken. U verlengt hiermee de houdbaarheid en kunt uw producten veilig bewaren. Ook op creatief vlak kunt u in uw horeca keuken met een vacuümmachine aan de slag. Een vacuümmachine wordt veel ingezet bij restaurants, hotels, (zorg)instellingen, bedrijfskeukens, cateraars, slagerijen, bakkerijen en visverwerkers.
De voordelen van een vacuümmachine
Een vacuümmachine onttrekt de lucht uit een verpakking. Lucht en daarmee ook zuurstof komt niet meer in contact met uw producten. Dit brengt vele voordelen met zich mee:
- Verlengt de houdbaarheid.
- Minder verspilling.
- Voorkomt kruisbesmetting.
- Voedselveilig conform HACCP.
- Bespaart in opslagruimte.
- Maakt groter inkopen mogelijk.
- Behoud en verbeterd productkwaliteit.
- Vergroot uw creativiteit.
Houdbaarheid en verspilling
Levensmiddelen die vacuüm zijn verpakt kunnen tot wel 5x langer worden bewaard. Het gewicht, de smaak en de aroma’s worden optimaal bewaard. Doordat de verpakking ontdaan is van zuurstof wordt de groei van bacteriën geremd. U bewaart de producten langer en verspilt minder. Niet voor niets is voedselverspilling nog altijd een belangrijk onderwerp in de horeca. Met een vacuümmachine pakt u dit bij de bron aan.
Het is allemaal mogelijk: het vacuüm verpakken van vlees, gevogelte, vis, groente, koffie(bonen), kaas en (peul)vruchten. Zowel rauw als bereid voedsel is geschikt om te vacumeren om de houdbaarheid te verlengen. Maar wist u dat ook vloeistoffen zoals sauzen en bouillons langer bewaard kunnen worden door het te vacumeren?
In onderstaande tabel geven we u een overzicht van de houdbaarheid van levensmiddelen (regulier bewaard en onder vacuüm)*:
*Dit overzicht geeft een indicatie. De uiteindelijke houdbaarheid is afhankelijk van versheid en eventuele bereiding van het product.
Koop groter in
De producten die u van uw leverancier ontvangt zijn vaak onhandig verpakt. Ook hierbij biedt een vacumeermachine uitkomst. Door de voedingsmiddelen opnieuw te verpakken met een vacuümmachine, zorgt u voor een hygiënisch verantwoorde verwerking en minder volume van de producten.
U verpakt uw voorraad vacuüm in de portiegroottes die u nodig heeft. Dit geeft ruimte en overzicht in uw koeling. Verschillende gevacumeerde producten kunt u bij elkaar bewaren zonder bang te zijn voor kruisbesmetting.
Door een vacuümmachine te gebruiken maakt u optimaal gebruik van uw voorraadruimte en u kunt uw producten langer bewaren. Uw leverancier hoeft minder vaak te leveren omdat u grotere hoeveelheden in een keer kunt afnemen. Een duurzame oplossingen die goed is voor uw portemonnee.
Vergroot uw creativiteit
Een goede mise-en-place maakt uw keuken tot een succes. Door uw voedingsmiddelen te vacumeren treft u nog meer voorbereidingen. Hierbij kunt u uw creativiteit de vrije loop laten:
- Marineer
- Rijp
- Vermals
Vermalsen met een vacuümmachine
Uitgebreide professionele vacuümmachines hebben programma’s voor marineren en vermalsen. Met de vermalsingsfunctie wordt de kamer in de machine voor een bepaalde tijd onder continu vacuüm gehouden. Het product wordt malser doordat de celstructuur van het product wordt afgebroken. Het aanhoudende drukverschil tussen de kamer en de productcellen zorgt hiervoor. Ook met een machine zonder vermalsingsfunctie kunt u de malsheid van vlees bevorderen. Bij vlees dat vacuüm is verpakt gaat het rijpingsproces door, alleen duurt dit veel langer.
Marineren met een vacuümmachine
De speciale marineerfunctie zorgt voor een pulserende vacumeerbeweging. De structuur van het vlees wordt geopend waardoor de marinade maximaal het product kan intrekken. In slechts enkele minuten – in plaats van vele uren – heeft u een perfect gemarineerd product. Een enorme tijdswinst in uw horeca keuken.
Sous vide koken
Door gevacumeerde voedingsmiddelen sous vide te koken, zorgt u voor een constante kwaliteit en perfecte timing. Door deze techniek van vacuümgaren wordt de smaak, structuur, volume en gewicht optimaal behouden. Het waterbad of de steamer heeft tijdens de bereiding een relatief lage en constante temperatuur. Overgaren en aanbranden wordt hierdoor voorkomen. Het resultaat: een constante kwaliteit en minder stress tijdens piekmomenten.
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment Vacuummachines verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!