Hoe brand te voorkomen in uw horecazaak?
Bij veiligheid moet u natuurlijk ook denken aan wat te doen bij brand situaties. Als er brand ontstaat in een bar of restaurant lopen de kosten vaak al snel hoog op. In het ergste geval moet de horecazaak sluiten. Ten alle tijden moet u dit proberen te voorkomen.
Oorzaken
- Frituurbrand: Een van de meest voorkomende brand in de horeca. De brand ontstaat doordat het vet of de olie in de frituurpan zo heet wordt dat het vanzelf vlam vat. Denk bijvoorbeeld aan een frituurpan met een kapotte thermostaat. Of een frituurpan waarvan de aan- en uitknop niet meer goed werkt zodat deze niet meer afslaat.
- Brand in de meterkast: Elektrische installaties zijn een van de grootste veroorzakers van brand. Een brand in de meterkast kan al ontstaan door spinnenraggen. Er hoeft maar een vonkje op over te springen en hup: je hebt een beginnende brand. Zorg dus altijd dat de verdeelinrichting afgesloten is en dat er geen open lasdozen zijn waar stof en vuil in kan neerslaan.
- Vlam in de pan: Net als in een frituurpan kan olie of vet in een koekenpan zo heet worden dat het uit zichzelf ontbrandt. Het resultaat? Vlam in de pan. Vlam in de pan kan ook ontstaan doordat hete (kokende) olie of boter overkookt en in contact komt met de vlam onder de pan.
- As in de prullenbak: Ondanks het rookverbod loopt u als horecaondernemer nog steeds het risico op brand door smeulende sigarettenas.
- Terrasbrand: Met een terrasverwarmer is het net even wat behaaglijker op je terras in de avonden en als de temperatuur weer wat zakt. Toch moet je voorzichtig omgaan met deze apparaten. Voor je het weet, heb je brand op je terras.
Tips om brand te voorkomen
Frituurbrand:
- Zorg dat je een frituurpan hebt met een goed werkende maximaal-thermostaat. Sluit een onderhoudscontract af voor je bakwand/frituur zodat deze periodiek wordt gecontroleerd.
- Zorg altijd dat er deksels binnen handbereik liggen. Met de deksels kun je een beginnende frituurbrand afdekken. Op deze manier kan er geen zuurstof meer bij de brand en dooft deze vanzelf.
- Zorg dat je de juiste blusmiddelen in huis hebt: een vetbrandblusser voor brandklasse F. Met deze blusser spuit je een emulsie over de vetlaag heen waardoor er geen zuurstof meer bij de brand kan komen. Hierdoor dooft de brand vanzelf uit. LET OP: een CO2-blusser voldoet niet voor het doven van een frituurbrand. Zodra de CO2 is opgelost kan er weer zuurstof bij de brand komen waardoor deze weer oplaait.
- Laat je afzuigkanalen regelmatig inspecteren en zo nodig schoonmaken. Als er te veel vetaanslag op deze kanalen zit, kan een frituurbrand al snel overslaan op je afzuigkanalen. In het ergste geval slaat de brand over op de motor van je afzuigkap en loop je het risico dat je hele pand afbrandt.
Brand in de meterkast:
- Zorg dat je apparatuur is aangesloten op een vaste aansluiting. Gebruik geen verlengsnoeren en verbind ze zeker niet met elkaar. De kans is groot dat het verlengsnoer het vermogen niet aankan, waardoor er gemakkelijk brand ontstaat.
- Let op dat bedrading niet loshangt, zodat het niet in aanraking kan komen met brandbaar materiaal.
- Let erop dat stekkers van snoeren zijn voorzien van trekontlasting. Zo voorkom je dat de contactpunten van de kabel in een stekker te veel worden belast en elektrische aders losraken waardoor kortsluiting kan ontstaan.
- Controleer regelmatig oude apparatuur. De isolatiemantel rondom de elektrische draden kan vergaan, wat kortsluiting kan veroorzaken.
- Laat je elektrische installatie één keer in de 5 jaar keuren door een hierin gespecialiseerd inspectiebedrijf. Een SCIOS Scope 10 gecertificeerd inspecteur conttroleert uw elektrische installatie en de aangesloten apparatuur volgens de richtlijnen van NTA 8220 op brandveiligheid.
Vlam in de pan:
Voor vlam in de pan gelden dezelfde preventietips als voor het voorkomen van een frituurbrand.
LET OP: kook of frituur je vaak in een wok? Wees dan extra alert. Voor een wok bestaan er vaak geen deksels die groot genoeg zijn om de wok af te dekken als er vlam in de pan ontstaat. Je loopt daarmee extra risico op brand.
LET OP: gebruik je een houtskooloven/grill? Zorg dan dat je je afzuigkanalen nog vaker inspecteert. De combinatie van houtskoolaanslag in je afzuigkanalen en de hoge temperatuur van verbrandingsgassen die vrijkomen bij het grillen op houtskool maakt het risico op brand nog groter.
As in de prullenbak:
- Wees duidelijk over je rookbeleid: mag er wel niet gerookt worden op je terras?
- Zorg voor goede asbakken als je personeel af en toe naar buiten gaat voor een sigaretje. Denk aan zuil-asbak of hang een asbak aan de muur. Met deze voorzieningen verkleind je de kans op brand.
- Leeg asbakken in een asverzamelaar. De as moet een nacht in de verzamelaar liggen voordat je deze kan weggooien in een afvalbak. Voor het legen van as uit de houtkachel geldt hetzelfde.
- Zorg altijd voor vlamdovende afvalbakken in algemene ruimtes. deze zijn altijd van staal.
Terrasbrand:
- Zorg voor voldoende afstand tussen je terrasverwarmer en brandbaar materiaal zoals parasols of een afdak. Terrasverwarmers op gas zorgen voor net iets meer opwarming van de omgeving dan terrasverwarmers op elektra. Houd daar rekening mee met het plaatsen van de terrasverwarmers.
- Heb je een elektrische terrasverwarmer? Zorg er dan voor dat je elektrische installatie hierop aangepast is en voldoende vermogen heeft. Ga niet werken met verlengsnoeren op je terras.
- Kies bij een terrasverwarmer aan de gevel bij voorkeur voor een metalen gasleiding. Een rubberen leiding kan poreus worden en moet je tenminste eens in de 3 jaar vervangen.
- Heb je een mobiele terrasverwarmer op gas? Zorg er dan voor dat de gastoevoer automatisch wordt uigeschakeld als deze omvalt. Check ook regelmatig of je niet te veel gasflessen hebt liggen in je horecazaak. Volgens de PGS 15 richtlijn voor gevaarlijke stoffen mag je maar een beperkte hoeveelheid aan gevaarlijk materiaal opslaan. Ook bestaan er regels voor de manier waarop je gevaarlijke stoffen moet opslaan.
- Wees voorzichtig met het gebruik van een afdekhoes. Als de terrasverwarmer per ongeluk wordt ingeschakeld bij het afdekken, kan deze in de brand vliegen.
Brand in de horeca kan grote gevolgen hebben. Na een brand heb je niet alleen schade aan je pand en/of inventaris, maar moet je vaak ook voor een tijdje je horecazaak sluiten om de schade te herstellen. Daarom is het van belang om hier rekening mee te houden en de benodigde voorbereidingen te treffen.
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment Keukentextiel verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!