De bakwand: alles over de motor van de cafetaria
De bakwand is de motor van iedere cafetaria. Omzet, kosten, kwaliteit, snelheid, rendement, efficiëntie; het succes van de zaak hangt af van de kwaliteit van de frituurinstallatie.
Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een bakwand? De prijzen hiervoor lopen nogal uiteen. Dat komt omdat het aanbod heel divers is, met uiteenlopende maten, uitgerust met standaard tot zeer geavanceerde systemen en toepassingen.
Een bedrag van rond de €20.000 is al waar u aan moet denken wanneer u van plan bent een nieuwe bakwand aan te schaffen. Dat is een 'kale' bakwand, zonder een vetfiltersysteem of sauzenpompen. Voor een bakwand met meer toevoegingen en mogelijkheden moet u denken aan een investering van ongeveer €30.000 - €40.000.
Belangrijkste eigenschappen
Vroeger werd een bakwand nog weleens besteld vanuit een catalogus, echter raden wij dat tegenwoordig af. Het is niet verstandig, want je moet als ondernemer goed kijken of de bakwand bij de zaak past. Dit doet u door uit te rekenen wat de omzet is vanuit frites, snacks, van de bakplaat en van eventuele andere apparatuur (bain-marie voor satésaus bijvoorbeeld). Voordat u een bakwand gaat kopen bekijkt u wat er nodig is aan apparatuur op basis van het assortiment en bijbehorende omzetten.
Capaciteit bepalen
Het is van essentieel belang om te weten hoe de omzet is opgebouwd. Andere vragen die van belang zijn: wilt u voor- en/of afbakken, hoeveel capaciteit moet erbij komen, hoeveel kilo's friet bakt u per jaar, hoeveel mensen staan erachter? Tel daarbij op de mogelijke groei gedurende de levensduur (10 à 15 jaar) van de apparatuur.
Gas of elektriciteit
De meeste bakwanden werken nu nog op gas, want aardgas is goedkoper dan elektriciteit. Echter zal op den duur elektrisch een stuk voordeliger zijn. Wij raden daarom aan om voor het elektrische variant te kiezen, dit is beter voor het milieu en verschilt niet in prijs vergeleken met het variant op gas.
Tot slot is het beleid zo dat iedereen in 2050 gebruikt maakt van elektrische varianten en het aardgas verdwenen is.
Duurzaamheid en rendement
De technologische ontwikkelingen staan niet stil en daardoor verbruiken nieuwe bakwanden steeds minder energie. Door aanpassingen in de besturing, het toepassen van ledverlichting en zogenaamde ‘eco-standen’ wordt de bakwand steeds duurzamer.
Op rustige dagen of in daluren kun je misschien goed af met drie ketels in plaats van vier: een snelle en simpele besparing. Tegenwoordig zijn de meeste bakwanden zo geproduceerd dat ze minder energie verbruiken en zo min mogelijk warmte verliezen.
Het rendement wordt bepaald door water te koken voor een bepaalde tijd en te controleren hoeveel water is verdampt en hoeveel gas hiervoor is gebruikt. Dit heet het waterzijdig rendement en is de enige methode die een reëel beeld geeft.
Op het typeplaatje van de bakwand staat altijd het opgenomen vermogen uit het gasnet. Hierop wordt het rendement niet vermeld. Een friteuse van 40kW met 65 procent rendement kan minder capaciteit hebben dan een friteuse van 30kW met 90 procent rendement. Het verschil is dat een groot deel van de energie die de ketel van 40kW verbruikt simpelweg door de schoorsteen naar buiten wordt geblazen en enkel bijdraagt aan het opwarmen van de aarde.
Routing en indeling
Bij het indelen van de bakwand is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u en de werknemers elkaar niet in de weg lopen en ergonomisch kunnen werken. De volgorde van de potten is hierbij ook van belang, en zorg voor voldoende afzetruimte en de afzet naar de werktafel. Het lastige hiervan is dat de indeling voor geen enkele cafetaria hetzelfde is.
Bekijk voor de aankoop van een bakwand ook meerdere modellen, zo kan er makkelijk een keuze gemaakt worden die het beste past bij uw onderneming.
Filtersysteem
De ketel laten leeglopen in een emmer, om vervolgens met het vaak nog hete vet in de emmer naar achter te lopen om het te kunnen legen in de daarvoor bestemde afvalbak, is gelukkig verleden tijd. Tegenwoordig bestaan er gesloten vetfiltersystemen, waardoor er niemand meer in aanraking komt met het (hete) vet bij het filteren of vervangen ervan. Bij een gesloten systeem wordt de ketel met één druk op de knop leeggepompt, gefilterd en weer teruggepompt óf via leidingen weggesluisd naar de afvalbak. Dit is een stuk veiliger, hygiënischer, sneller en goedkoper.
Schoonmaak
Schoon en hygiënisch; belangrijke kernwoorden voor ieder voedselverwerkend bedrijf. Om lekker te kunnen werken, moet het schoon zijn. Belangrijk is om daar goede afspraken over te maken met medewerkers en zorgen dat het schoonhouden van de werkplek een tweede natuur wordt. Even een doekje over het werkblad, even die paar frietjes opvegen. De ketels moeten regelmatig worden uitgekookt. Vergeet zeker ook de afzuigkap niet en het vetfiltersysteem.
Afzuiging
Zonder afzuigkap in de cafetaria zou de zaak al gauw blauw staan van de rook. Om over stankoverlast en gezondheidsklachten nog maar te zwijgen. Het is daarom belangrijk om de afzuigkap boven de bakwand en/of in de zaak goed te gebruiken en deze schoon te houden. Maar vergeet ook niet de impact van geluidsoverlast en de toevoer van schone lucht.
Onderhoud
Goed schoonmaken en regelmatig onderhoud zijn beide van belang voor de levensduur van de bakwand. Laat de installatie in elk geval jaarlijks controleren, om storingen zo veel mogelijk te voorkomen.
Ook wordt tijdens de controle gecheckt of alle waarden correct zijn ingesteld, zodat de verbranding optimaal is.
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment Bakwanden verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!