Laden


8 Tips voor de inrichting van restaurantinterieur

28 augustus 2023

Wat is er van belang bij de inrichting van het interieur in een restaurant? Hoe benut je de ruimte zo optimaal mogelijk? Waar moet u aandenken hierbij?

1. Uitgangspunt

Belangrijk is om te beginnen bij het begin. Dat klinkt simpel, echter is het vaak zo dat allerlei ideeën verzameld worden voor het restaurant interieur zonder rekening gehouden te hebben met het concept. Bedenk dus eerst welk concept je wilt gaan neerzetten. Een pizzeria heeft natuurlijk een heel ander concept dan een koffiezaak. Het succes van een restaurant interieur staat of valt met een doordacht uitgeschreven concept. In het concept worden onder andere de doelgroep, gerechten en uitstraling beschreven waaruit het onderscheidend vermogen duidelijk wordt.

2. Moodboard

Een moodboard helpt om richting te geven aan het restaurant interieur. Verzamel kleuren, materialen, stijlen en prints die bij het concept en de doelgroep passen. Maak visueel met welke sfeer u uw restaurant wil associëren. Verzamel zoveel mogelijk inspiratie en maak er daarna een samenhangend geheel van. Op basis hiervan kan het plan gemaakt worden voor de daadwerkelijke inrichting.

3. Plattegrond en restaurantindeling

Een restaurant plattegrond wordt van bovenaf gemaakt. Eerst worden alle vaste elementen ingetekend, zoals de in- en uitgangen, de keukenruimte en de toiletten. Nu krijgt u een beeld van hoeveel ruimte er overblijft en hoeveel couverts u kwijt kunt. De plattegrond zorgt voor duidelijkheid, hiermee kunt u eenvoudig een doordachte indeling bepalen en optimaal gebruik maken van de ruimte in het restaurant.

De oppervlakte per zittende gast is afhankelijk van het servicemodel passend bij uw concept. Een high-end restaurant vraagt om meer privacy en ruimte tussen de tafels dan een fastfood restaurant.

  • Geef de bar een centrale plek.

  • Plaats grote/lange tafels achterin het restaurant.

  • Hoge en lage zitmogelijkheden geven het interieur een speelse uitstraling, plaats hoge zits bij voorkeur achterin het restaurant zodat de zichtlijnen overzichtelijk blijven.

  • Zoveel mogelijk tafels neerzetten is niet slim. Dat voelt opgepropt en niet gezellig waardoor gasten snel weer weg zijn.

  • Blijft er ruimte over? Met behulp van wandafscheidingen en grote plantenbakken kunt u dit opvullen.

4. Akoestiek

Veel ondernemers vergeten de akoestiek, echter is dit voor beide partijen een belangrijk aspect. In een galmende ruimte kunnen beide partijen elkaar slecht verstaan en er is veel lawaai op de achtergrond. Dit verslechterd de gehele ervaring, hoe mooi de keuken of restaurant ook is.

Akoesiek kan al verbeterd worden door voldoende zachte materialen toe te passen, zoals vloerkleden, gordijnen en gestoffeerde stoelen.

5. Verlichting

Het interieur spat er past echt goed uit met de juiste verlichting. Vaak is het zo dat er veel aandacht wordt besteed aan een sfeervolle inrichting en dan wordt de verlichting er vaak een beetje bij gedaan. Dat kun je voorkomen door een lichtplan te (laten) maken. In een lichtplan geef je aan waar de basis-, functie- en sfeerverlichting moet komen. Pak de plattegrond er weer bij en geef – indien bekend – de aansluitpunten aan. Geef aan waar welke activiteiten plaatsvinden. Waar gaan uw gasten dineren, borrelen of overleggen? Stem de verlichting daar vervolgens op af.

6. Geschikt meubilair

Er is enorm veel keuze in horeca meubilair, dit maakt het tergelijkertijd ook moeilijker om te kiezen. Inrichten gaat verder dan alleen wat tafels en stoelen neerzetten. Blijf de gewenste uitstraling als uitgangspunt nemen en denk na over verschillende zitmogelijkheden.

  • Bedenk dat het meubilair intensief gebruikt gaat worden en dus tegen een stootje moet kunnen.

  • De meubels moeten daarnaast makkelijk in onderhoud en reiniging zijn.

  • Horeca stoelen met armleuning nemen meer ruimte in beslag. Zonder armleuning past er gemiddeld één persoon extra aan tafel.

  • Ronde tafels nemen meer ruimte in beslag dan vierkante of rechthoekige tafels.

  • Voor meer flexibiliteit kunt u beter kiezen voor vierkante of rechthoekige tafels die aan elkaar geschoven kunnen worden voor grote groepstafels.

  • Tafelpoten met vier poten kunnen ‘in de weg’ zitten en nemen meer ruimte in beslag.

7. Eyecatcher

Tegenwoordig is het zo dat eyecatchers heel erg populair zijn, dit is vaak iets wat men graag op social media post. Helemaal als dit ook aansluit op het duidelijke concept. Maar dit is niet voor elk concept weggelegd. Het moet wel echt bij het concept passen, anders levert het meer negatieve dan positieve reacties op. Het is niet nodig om alles uit de kast te halen, ook bescheiden elementen kunnen eyecatchers zijn. Zoals een wand in een opvallende print of kleur, een spiegelwand, bijzonder meubelstuk, opvallend plafond of (grappige) spreuk op de muur.

8. Eindresultaat

Doormiddel van een moodboard, plattegrond, verlichtings- en meubelplan staat de basis voor je restaurant interieur klaar. Maar hoe het er straks daadwerkelijk uit komt te zien blijft lastig voor te stellen. Doormiddel van 3D renders breng je al je ideeën tot leven in een gedetailleerd en realistisch beeld.

 

Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!

Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.

Voor het beste assortiment horeca apparatuur verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!



Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     




    « Naar het blog overzicht