Laden


10 tips voor zuinig en efficiënt vaatwassen

14 augustus 2023

Stijgende energiekosten en personeels tekort: de horeca staat voor een grote uitdaging. Daarom is het belangrijk om te besparen en tegelijkertijd efficiënter te werken. Door handige hulpmiddelen, energiezuinige apparatuur en slimme gebruikstips kunt u besparen op uw spoelkeuken.

1: Energiezuinige vaatwasmachines

Professionele vaatwasmachines zijn een van de grootste stroomverbruikers in de horeca. Als u dan ook nog eens een verouderde machine hebt, wordt het lastig besparen. Ongemerkt verbruikt verouderde apparatuur namelijk meer energie dan nodig is. Mocht u nog zo’n oude vaatwasmachine hebben, dan zou u er verstandig aan doen om deze te vervangen met een nieuwe en energiezuinige variant. Niet alleen zijn de nieuwe generatie vaatwassers veel zuiniger, ze zijn ook uitgerust met slimme innovaties zoals warmteterugwinning. Dat helpt nog eens extra besparen op het energieverbruik.

2: Dubbelwandige isolatie

Kies voor dubbelwandige isolatie. Een dubbelwandige geïsoleerde machine houdt de warmte beter vast en dat helpt om het energieverbruik laag te houden. Ook zorgt het voor minder lawaai. Dat is vooral gunstig bij glazenspoelers die achter de bar staan. Let er bij doorschuifmachines op dat ook de tank en de kap dubbelwandig zijn geïsoleerd.

3: Warmteterugwinning

Innovatie in de spoelkeuken: vaatwasmachines met warmteterugwinning. Met deze innovatieve techniek wordt het spoelwater gedeeltelijk voorverwarmd met de warmte die de machine produceert. Daarmee wordt bespaard op het energieverbruik. Ook komt er minder vocht en warmte vrij in de ruimte. Een condenskap is hierdoor overbodig en ook zorgt het voor een veel fijner werkklimaat.

4: Vuilfilters

Bent u aan het overwegen om een voorlader vaatwasmachine aan te schaffen? Kies dan voor een model met vuilfilters. Hierdoor raakt het waswater minder snel vervuild en kunnen grove resten makkelijker worden verwijderd. Dit scheelt veel, want zo hoeft het water minder vaak ververst te worden en bespaart u op het waterverbruik.

5: Zeepdoseerunit

Met een (automatische) zeepdoseerunit hoeft u nooit meer te twijfelen over de hoeveelheid die u gebruikt, hierdoor gaat het vaatwasmiddel langer mee. Een (automatische) zeepdoseerunit geeft altijd de juiste dosis vaatwasmiddel. Er wordt zo niet alleen bespaard op vaatwasmiddel, het garandeert ook een optimaal schoon wasresultaat. Deze kunnen ingebouwd zijn in de machine maar ook los bevestigd worden.

6: Voorspoelen

Vaat voorspoelen is niet de leukste klus. Wel een die onmisbaar is in spoelkeukens. Standaard wordt dat gedaan dat met behulp van een voorspoeldouche die de vuile vaat schoon spuit. Per spoelbeurt wordt al snel zo’n 4 tot 6 liter water per korf gebruikt. Dat is best veel. Vooral als u zich bedenkt dat horecazaken gemiddeld met gemak zo’n 150 korven per dag afwassen. Een waterbesparende voorspoeldouche helpt om het waterverbruik te verlagen. Maar het kan ook efficiënter door een machine het vuile werk te laten doen. Met een speciale voorspoelmachine bijvoorbeeld.

7: Omgekeerde osmose

Poleren is duur. Niet alleen omdat het een arbeidsintensieve klus is, ook omdat er sprake is van glasbreuk. Dat kan een stuk efficiënter met bijvoorbeeld een poleermachine. Nog beter is om helemaal niet meer te hoeven poleren. Dit kan met een omgekeerde osmose installatie. Deze installatie zuivert alle onzuiverheden die aanslag veroorzaken uit het water. Wat overblijft is puur zuiver osmosewater. Glazenspoelers en vaatwassers die zijn uitgerust met dit systeem wassen de vuile glazen met dit zuivere water. Het resultaat is een hygiënisch en streeploos resultaat. Met een omgekeerde osmose installatie bent u altijd verzekerd van een stralend resultaat, zónder te poleren.

8: Waterontharder

Kalk is de grootste vijand van vaatwassers. Kalkaanslag tast de machine aan waardoor vervelende storingen op de loer liggen. Het zorgt ook voor een veel hoger energieverbruik doordat kalkaanslag het warmte element isoleert. Het kost de vaatwasser dan meer moeite om het water goed te verwarmen. Ook zorgt kalk voor een minder schoon wasresultaat.

Een waterontharder haalt kalk uit het water waardoor kalkaanslag verleden tijd. Dat voorkomt onnodig hoog energieverbruik en houdt de machine in optimale conditie waardoor de levensduur wordt verlengd.

9: Zorg voor een volle vaatwasser

Een halflege machine gebruikt net zoveel stroom als een volle machine. Start de machine daarom pas zodra de vaatwaskorven goed gevuld zijn. Laat geen halflege machine draaien en wacht totdat er voldoende vuile vaat is verzameld. Dat is zuiniger in energieverbruik. Let er wel op dat etensresten niet opdrogen. Anders zijn er mogelijk extra wascycli nodig. Onnodig, want dat kost extra geld. Gebruik ook altijd de juiste korven om breuk te voorkomen.

10: Zet de afzuiging uit als de vaatwasmachine niet wordt gebruikt

De afzuiging hoeft alleen aan te staan als de vaatwasmachine in gebruik is. Door alle drukte wordt de afzuiging wel eens vergeten. Met als gevolg dat de afzuiging continu aan blijft staan. Let er daarom op dat de afzuiging wordt uitgezet als de vaatwasmachine niet in gebruik is. Zo wordt niet onnodig energie verbruikt.

 

Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!

Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.

Voor het beste assortiment Vaatwasmachines verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!



Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     




    « Naar het blog overzicht