Laden


RVS in de professionele keuken

14 maart 2017

Voor de inrichting van de professionele keuken wordt vaak RVS gebuikt. Voordeel van RVS is dat het makkelijk schoon is te maken en het bestand is tegen zuren. Het is zeer duurzaam want het is een erg sterk materiaal. RVS heeft geen invloed op de smaak en geur van uw product. Ook is veel RVS apparatuur en RVS meubilair van RVS gemaakt.

De enige nadelen van RVS zijn dat het vrij duur is en dat het slecht warmte geleid. RVS pannen hebben dan ook vaak een dikke bodem van koper of aluminium.

RVS wordt verkocht onder verschillende namen zoals roestvast staal, roestvrij staal, roestbestendig staal, CNS, RVS 18/10 en 18/0 etc. Sommige betekenen hetzelfde, andere verschillen in kwaliteit.

Kwaliteit van RVS

RVS noemen we in de volksmond roestvrij staal, wetenschapers noemen het liever roestvast staal. Bij veel producten ziet u 18/10 wat staat voor 18% chroom en 10% nikkel, daarom wordt dit ook wel Chroomnikkelstaal of CNS genoemd. Deze samenstelling is de beste, door de duurzaamheid van het chroom en de helderheid van het nikkel. Het materiaal lijkt op zilver en is niet magnetisch. Dit RVS wordt ook wel RVS AISI 304 genoemd.

Het RVS met de toevoeging 18/0 heeft dus geen nikkel. Hierdoor is het RVS een stuk goedkoper maar is de kwaliteit aanzienlijk minder. De kleur van het materiaal is blauwachtig en als u een magneet bij het RVS houdt dan blijft hij net hangen. Let dus op als u RVS van deze kwaliteit aanschaft. Deze RVS wordt ook aangeboden als RVS AISI 441 of 430.

Roest en RVS

Zelfs de beste kwaliteit roestvrijstaal kunnen last hebben van roest. Roest op RVS wordt ‘’vliegroest” genoemd, dit is roest dat is neergeslagen op het RVS vanaf een nat ijzeren voorwerp welke erop gelegen heeft. Dit kan gebeuren in de vaatwasmachine, als een ijzeren lepel tegen een RVS pan ligt. De roest ligt als het ware op het RVS en heeft het RVS niet aangetast. Heeft u gepolijst RVS dan kunt u dit verwijderen met een doekje met water en een mild schoonmaakmiddel. Is het RVS geborsteld dan kunt u een pannenspons gebruiken. U moet dan wel wrijven in de richting van de borsteling.

Vlekjes op het RVS kunnen ook worden veroorzaakt door eiwitten, deze zijn dan blauwgroen. Aardappelzetmeel hecht zich als blauwachtige vlekjes.

U moet wel voorzichtig zijn met zout wat wel schade aan het RVS kan toebrengen. Voeg pas zout toe aan de inhoud van de pan als het kookt, anders komt het op de bodem te liggen en vreet het hele kleine gaatjes in het RVS.

Voordelen:

 • Zowat onverslijtbaar
 • Geen invloed op de smaak en kleur van voedsel wat in aanraking komt met RVS
 • Roest niet
 • Bestendig tegen zuur
 • Lange levensduur, zeer duurzaam

Nadelen:

 • Vrij duur in aanschaf
 • Slechte warmtegeleiding


Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
   
  « Naar het blog overzicht