Laden


8 Tips voor een stressvrije keuken doormiddel van efficiënte keukenapparatuur

24 juli 2023

Hetgene wat iedere chef natuurlijk wilt: een stressvrije keuken. Een horeca keuken waar alles loopt zoals de bedoeling is, vooral tijdens piekmomenten. Doormiddel van efficiënte keukenapparatuur kunt u dit behalen.

1. Warmhoudapparatuur

Efficiënte te werk gaan in een horeca keuken kan haast niet zonder slimme warmhoudoplossingen. Goed voorbeeld hiervan is de warmhoudlades van Alto Shaam, waarin vlees, vis en groenten urenlang goed warm en perfect op smaak blijven. Het is mogelijk om drie uur lang een biefstuk in te leggen en die is daarna nog steeds hetzelfde als toen hij er in ging. Hoe vetter het product, hoe langer warm houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Vocht, smaak en aroma’s blijven behouden waardoor gerechten proeven en er uit zien alsof ze net zijn bereid. Vaak wordt de smaakkwaliteit zelfs beter, dit komt doordat het vlees goed de tijd krijgt om te rusten. Dat zorgt voor een extra mals resultaat. Niet voor niets werken sterrenchefs vrijwel altijd met cook and hold warmhoudapparatuur

2. Voorbereiden

Tijdens een drukke avond een paar honderd warme gerechten uitserveren? Een enorme uitdaging voor elke keuken en dat is een recept voor stress. Dit is een stuk mogelijker als gerechten al (deels) voorbereid zijn. Voorbereiden, warmhouden, snel terugkoelen en regenereren zijn onmisbare processen om de stress uit de keuken te halen. Als gerechten van te voren bereid kunnen worden, is minder personeel nodig en krijgen koks meer tijd om de puntjes op de i te zetten. Dat verhoogt de kwaliteit van de gerechten. Maar daar is wel de juiste apparatuur voor nodig. Alleen zo wordt een resultaat bereikt die niet of nauwelijks onderdoet voor versbereid. 

3. Terug koelen

Bij het van te voren bereiden van gerechten telt iedere seconde. Om de kleur- en smaakkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden en bacteriën geen schijn van kans te geven, moeten voorbereide gerechten zo snel mogelijk gekoeld of ingevroren worden naar een veilige bewaartemperatuur. De gerechten kunnen daarna direct de koeling of vriezer in en bewaard worden voor een later moment. 

Het terug koelen is van essentieel belang omdat bacteriën zich snel ontwikkelen. Dat is van invloed op de kwaliteit. Buiten de koelkast afkoelen duurt te lang. Daarom wordt gebruik gemaakt van een blastchiller waarmee gerechten binnen 90 minuten gekoeld worden naar 3°C. Voor het snel invriezen van gerechten wordt een schockvriezer gebruikt. Alle smaken, aroma’s en kleuren blijven zo behouden en de houdbaarheid wordt verlengt. Dat maakt – ruim van te voren – vooruit koken mogelijk. 

4. Regenereren

De laatste stap in het voorbereiden van gerechten is regenereren. Ofwel, het terug op temperatuur brengen. In deze laatste stap worden gerechten uit de koelkast of diepvries opnieuw opgewarmd mét behoud van de smaakkwaliteit. In een oven gaat dat al gauw te hard waardoor uitdroging op de loer ligt. Met gespecialiseerde apparatuur worden gerechten gelijkmatig, geleidelijk en nauwkeurig gegaard. Hierdoor blijven de smaken, kleuren, vitaminen, mineralen en voedingsstoffen behouden. Het gerecht doet niet onder voor een versbereid gerecht.

5. Meerdere bereidingen tegelijk

Nog een apparaat dat veel stress zal besparen: de Combisteamer. Een echte alleskunner in de keuken. Deze multifunctionele stoomoven is als het ware een zelfstandige kok op zich. Hij kan meerdere bereidingen tegelijk uitvoeren en daar wint u enorm veel tijd mee. Alle gerechten kunnen tegelijk de oven in ondanks de verschillende bereidingstijden. Bovendien maken de voorgeprogrammeerde programma’s het uw keukenteam nog makkelijker. De voorgeprogrammeerde recepten zorgen voor een constante kwaliteit. Hierdoor kan iedere keukenhulp met een druk op de knop gerechten klaarmaken.

6. Multifunctioneel grillen

Er zijn grills en salamanders. Anders dan standaard grills zijn salamanders multifunctioneel in te zetten. De grill kan meerdere bereidingen uitvoeren en dat maakt snel schakelen in de keuken mogelijk. De grill kan naast grillen ook warmhouden, snel iets ontdooien, glaceren, gratineren en zelfs regenereren. Dat maakt hem tot de meest veelzijdige grill in zijn soort en een graag geziene keukenhulp in professionele keukens.

7. Verminderd snijwerk

Het voorbereiden kan ook een stuk efficiënter. Groenten en garnituren snijden gaat prima met de hand maar kost wel veel tijd. Veel slimmer is het om een groentesnijder het werk te laten doen. Dat gaat sneller, verhoogt de productiviteit, vermindert handarbeid en scheelt daarom veel tijd. Die extra tijd kan ingezet worden om (vooruit) te koken of voor de opmaak van borden.

8. Schone vaat

In de spoelkeuken valt ook efficiëntie te behalen. Een spoelkeuken die overloopt met vuile vaat of glazen en bestek die nog handmatig gepoleerd moeten worden leggen extra druk op de keuken. Daarom zijn er Vaatwasmachines en Glazenspoelmachines met een Osmoseinstallatie. Een osmose installatie zorgt ervoor dat onzuiverheden uit het water worden verwijderd. Het resultaat is een schoon, streep- en vlekvrij was resultaat waardoor handmatig poleren overbodig wordt. Dit scheelt veel tijd, stress en frustratie.

 

Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!

Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.

Voor het beste assortiment Warmhoudapparatuur verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!



Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     




    « Naar het blog overzicht