Tips voor het voorkomen van besmetting in ijsblokjes
Tijdens het warme zomer-seizoen zullen ze weer tevoorschijn komen: IJsblokjes. Dit is natuurlijk geen gek idee, echter kunnen ijsblokjes wel besmet raken. Dit kan zelfs voedselvergiftiging veroorzaken. Daarom is nu de juiste tijd om hier nog eens extra aandacht aan te besteden.
Bij voedselvergiftiging zul je waarschijnlijk niet direct aan ijsblokjes denken, maar toch kunnen gasten er flink ziek van worden. Ondanks dat horecazaken elke dag veel aandacht besteden aan een keurige hygiëne, worden ijsblokjes een tikkeltje vergeten.
Hoe moet het niet?
Het zijn vaak kleine, onbewuste handelingen waardoor ijsblokjes besmet raken. Bijvoorbeeld: het bewaren van de ijsschep in de ijsblokjesmachine. Of te laks omgaan met diezelfde ijsschep.
Een ijsschep hanteer je alleen bij het handvat. Gebruik ook maar één ijsschep per ijslocatie, op deze locaties moeten hulpmiddelen klaar liggen voor de specifieke situaties. Daarom ook niet even met de ijsschep rondlopen. IJsblokjes mogen in geen enkel geval in aanraking komen met andere voedingsmiddelen. Hierdoor kunnen ze besmet raken. Als die ijsblokjes vervolgens in de drankjes van gasten belandden, kunnen zij daar flink ziek van worden. IJsblokjes die overblijven, mogen niet meer terug in de machine of opslagbak komen.
Eveneens heeft de ijsblokjesmachine ook aandacht nodig. Een regelmatige reiniging voorkomt dat slijm en bacteriën zich kunnen opstapelen. Een schone machine zorgt voor schone ijsblokjes. De ijsblokjesmachine maakt weer nieuwe ijsblokjes aan zodra er ijsblokjes uit de opslagbunker van de machine worden geschept. Let hierbij op dat er niet alleen vanaf de bovenkant ijs wordt geschept. De ijsblokjes onderin de machine blijven hierdoor te lang liggen. Wij raden aan om de ijsblokjes af en toe om te scheppen. In periodes waarin weinig ijsblokjes worden gebruikt is het beter om de opslagbak regelmatig te legen.
Bederven
Nog een belangrijk aandachtspunt is dat ijs kan bederven. De lage temperatuur zet de groei van bacteriën stop maar vernietigt ze niet. De bacteriën worden hierdoor als het ware geconserveerd. Zodra het warmer wordt, kunnen die bacteriën weer groeien. Daarom mag schepijs dat deels is gesmolten niet meer terug de vriezer in. Dit geldt ook voor ijsblokjes die te lang buiten de opslag zijn geweest.
Tips voor hygiëne
- Reinig eerst de handen voordat er met ijs wordt gewerkt.
- Bewaar de ijsschep altijd buiten de ijsblokjesmachine. Het liefst in een rvs bak of op een rubberen mat.
- Raak ijsblokjes nooit direct aan. Gebruik altijd een ijsschep en raak alleen het handvat van de schep aan.
- Reinig de ijsschep en de ijsblokjesmachine regelmatig.
- Gooi ongebruikt ijs op de juiste wijze weg, dit hoort niet terug in de machine of opslagbak te gaan.
- Schep de ijsblokjes in de opslag van de machine regelmatig om.
- Leeg de opslag van de machine regelmatig in periodes waarin weinig ijsblokjes worden gebruikt.
- Voorzie iedere locatie waar met ijsblokjes wordt gewerkt van een aparte ijsschep.
- Voorkom kruisbesmetting door niet te eten, drinken of roken in de buurt van de ijsblokjesmachine. Hou ook de ijsblokjes uit de buurt van ander voedingsmiddelen.
- Gebruik alleen rvs emmers voor het vervoeren van ijsblokjes naar andere locaties.
- Gebruik geen (ijs)containers die ook gebruikt worden voor de opslag van andere voedingsmiddelen.
- Maak (ijs)containers regelmatig schoon en hang ze ondersteboven om te drogen. Zet ze juist niet op de grond, dit is juist vragen om bacteriën.
- Train medewerkers regelmatig in goede ijsbehandeling en controleer dat dit wordt nageleefd.
- Laat de ijsblokjesmachine, voor de drukke en warme dagen, nakijken door een servicemonteur.
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment IJsblokjesmachines verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!