Tips voor het inrichten van een spoelkeuken
Tijdens de inrichting van een professionele spoelkeuken komt een hoop kijken, de spoelkeuken is vaak niet het meest spectaculaire onderdeel. Combisteamers, (koel)werkbanken en ruime koelcellen vallen vaak sneller op. Maar de spoelkeuken mag zeker niet vergeten worden. Sterker nog een goed georganiseerde spoelkeuken bespaart tijd en geld en houdt de keuken schoon en overzichtelijk.
De beste opstelling
Wat is nu eigenlijk een efficiënte opstelling? In de meeste gevallen is dat een hoekopstelling. Je wilt niet dat de in- en uitstroom door elkaar lopen. Dus het handigst is als je vanuit het restaurant direct de vuile vaat in een korf kunt zetten, kunt voorspoelen en in één beweging kunt doorschuiven in de vaatwasser. Met dit systeem kun je de afwasruimte heel efficiënt benutten en kun je met minimaal personeel alles prima onder controle houden.
Hierbij bent u wel afhankelijk van de aansluitpunten voor water en afvoer in de keuken. Dat gezegd hebbende is het in elke keuken van belang dat er adequaat wordt ingespeeld op de beschikbare ruimte en hoe de spoelkeuken hier in past.
Maatwerk
Maatwerk is een belangrijk onderdeel van een goedlopende spoelkeuken indeling. Met maatwerk wordt de ruimte zo optimaal mogelijk benut, zelfs in de kleinste spoelkeukens. Dit wordt aangesloten op uw apparatuur en garandeert zo een soepele flow van vuile naar schone vaat.
De juiste apparatuur
Ongeacht het formaat en de indeling van de keuken, is het van groot belang dat er de juiste apparaten in staan. Dit scheelt niet alleen geld, maar ook tijd & frustraties. Doorschuifvaatwassers zijn een goed voorbeeld van hoe je efficiënt kunt werken op een klein oppervlak. Hierbij wordt de vuile vaat gemakkelijk van de ene naar de andere kant van de machine doorgeschoven. Tilwerk wordt tot een minimum beperkt en de doorstroom van vaat zorgt voor een overzichtelijke spoelkeuken.
Een vaatwasser met warmteterugwinning is een uitstekende investering hierbij kiest u voor duurzaamheid. Met deze innovatieve techniek wordt het spoelwater gedeeltelijk voorverwarmd met de warmte die de machine produceert. Daarmee wordt bespaard op het energieverbruik.
Maximale hygiëne
Hygiëne staat op nummer 1 in de spoelkeuken. Een hygiënisch schone keuken is van groot belang om veilig en verantwoord te kunnen werken en koken in een professionele keuken. Een manier om dit te garanderen is door zoveel mogelijk hangend te monteren zodat er geen voedselresten onder de spoelkeuken komen en je dat makkelijk kunt verwijderen. Hoge plinten en afvoerputten in de vloer verwerken verhogen ook het hygiënisch en snel schoonmaken van de keuken.
Orde en rust
Open keukens worden steeds populairder en natuurlijk vinden gasten het erg leuk om – letterlijk – een kijkje in de keuken te nemen. Mooie apparatuur en medewerkers die druk bezig zijn met de lekkerste gerechten geven een diner-show gevoel. Maar dan moeten de keuken én spoelkeuken er wel strak uitzien. Dit bereik je door bijvoorbeeld te kiezen voor geïntegreerde afvalgaten. Deze worden onder de aanvoertafel geplaatst en zijn daarom ruimtebesparend. Geen lelijke prullenbakken met plastic zakken meer te zien, maar gemakkelijk en snel het afval weggooien.
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u degelijk advies? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment vaatwasmachines verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!