Laden


Kies de juiste koeling...

28 juni 2016

Hoe kiest u de juiste koelkast of vrieskast?

Tegenwoordig vindt u in alle moderne horeca-keukens koelkasten en de vrieskasten. Er zijn diverse modellen beschikbaar welke geschikt zijn voor verschillende situaties en producten. Waarmee moet u nu rekening houden?

Een gecoate stalen of een RVS koelkast?

In de horecakeuken vind u overwegend RVS koelingen, dit heeft een aantal redenen;

  • RVS is hygiënisch, het gaat niet snel roesten. RVS heeft een natuurlijke beschermlaag. Het is makkelijk te reinigen en het oppervlak heeft geen poriën waar bacteriën zich in kunnen nestelen.
  • RVS heeft een lange levensduur, het is erg sterk. Het zal niet scheuren zoals dat bij kunststof wel kan. Het kan tegen een stootje.
  • RVS is vlekvrij, maar het kan wel krassen. Nadeel van een RVS koeling is dat deze duurder is dan een gecoate stalen koelkast.

 

Een geforceerde of een statische koeling

Een geforceerde ook wel dynamische koeling is uitgevoerd met een ventilator welke de koude lucht door de koeling blaast. Hierdoor wordt de koeling versneld en ontstaat er een luchtstroom en dus een gelijkmatige temperatuur in de koeling. Groot voordeel bij een geforceerde koeling is dat na het openen en sluiten van de deur, de koeling vrij snel weer op temperatuur is.
Een statische koeling wordt gekoeld door het aanwezige koelelement. De luchtcirculatie is beperkt en wordt op een natuurlijke wijze gegenereerd, waarbij koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Naargelang de zones kunnen er aanzienlijke temperatuurverschillen optreden, temperatuur zal onder in de kast lager zijn dan bovenin de kast. Statische vriezers hebben minder last van de temperatuurverschillen door de vaste rekken welke ook gekoeld worden. Bent u van plan uw koeling vol te zetten met dozen dan is een statische koeling beter omdat bij een geforceerde koeling de lucht niet goed kan circuleren als de kast vol is. Ook wanneer u producten koelt welke gevoelig zijn voor uitdroging dan is het raadzaam om een statische koeling aan te schaffen.

Gastronorm (GN) of bakkersnorm (EN)

In de horecakeukens wordt veel gebruik gemaakt van koel- en vrieskasten met gastronorm rekken (1/1 GN = 530x325 mm). Deze gestandaardiseerde maat zorgt ervoor dat u rekken en platen in alle apparatuur kunt gebruiken. In de bakkerij gebruikt men euronorm (600x400 mm), ook wel bakkersnorm genoemd. De twee maten zijn niet verwisselbaar dus let goed op wat u gebruikt.Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     
    « Naar het blog overzicht