VAN HET GAS AF: PROFESSIONEEL KOKEN OP INDUCTIE
Het traditionele gas onder de pannen maakt in steeds meer professionele keukens plaats voor inductie. Niet zo gek nu de overheid de gaskraan steeds verder dichtdraait en zij iedereen over 30 jaar gasvrij wilt hebben. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen en wat komt er allemaal bij kijken als u van het gas wilt afstappen?
Van het gas af
In 2050 heel Nederland van het gas af, dat is het doel van De Rijksoverheid. Gas in de keuken verdwijnt daarom ook steeds meer, ook in de horeca. 2050 klinkt ver weg, echter willen sommige gemeentes al eerder aardgasvrij zijn. Er worden nu al gebouwen opgeleverd zonder gasaansluiting. Koken op gas is dan helemaal geen optie meer. Ondernemers die hun keuken gaan verbouwen, kunnen daarom beter alvast de overstap naar inductie maken. Niet alleen omdat het toekomstbestendiger is, het brengt ook extra voordelen met zich mee.
Wat is koken op inductie
Bij professioneel koken op inductie wordt er gebruik gemaakt van kookplaten die werken op basis van een magnetisch veld. Door het magnetische veld wordt alleen de bodem van een pan warm in plaats van de hele kookplaat. De hitte gaat rechtstreeks de pan in waardoor er minder warmte verloren gaat.
Het maakt de keuken een heel stuk koeler. Voor chefs is dat een dikke plus. Niet meer afzien in een dampende keuken waar de gaspitten de hele dag staan te branden en de temperatuur snel oploopt. Koken op inductie zorgt voor een veel prettiger werkklimaat. Maar ook de apparatuur heeft er baat bij. Door de koelere omgeving hoeven koelingen minder hard te werken, net zoals het afzuigsysteem. Dat levert een extra energiebesparing op. Daarbovenop wordt het kookpunt bij het koken op inductie sneller bereikt. Ook dat is weer energiebesparend.
Voordelen
- Koken op inductie is efficiënt en energiezuinig. Het kookpunt wordt sneller bereikt en de hitte gaat rechtstreeks de pan in.
- De temperatuur kan tot op de graad nauwkeurig ingesteld worden.
- Koelere keuken. Dat werkt niet alleen prettiger, het zorgt er ook voor dat koel- en vriesapparatuur en het afzuigsysteem minder hard hoeft te werken. Daardoor wordt nog eens extra op energie bespaard.
- Korte opwarm- en afkoeltijd.
- Eenvoudig te reinigen.
- Inbouw inductiekookplaten zijn in veel gevallen vlak in te bouwen bij maatwerk.
- Door de toegenomen vraag wordt inductie apparatuur voordeliger en is er een groter assortiment om uit te kiezen.
- Het is veiliger zonder open vuur waardoor ook de brandveiligheid wordt verbeterd.
- Elektriciteit wordt groener en goedkoper terwijl gas snel duurder wordt.
Nadelen
- Investering nodig. Niet alleen in de apparatuur, ook de stroomvoorziening moet (soms) worden aangepast.
- Geen zichtbare vlammen waardoor er minder visuele controle mogelijk is.
- Het ontbreken van vlammen onder de pannen voelt aanvankelijk onnatuurlijk aan.
- Er zijn soms andere pannen nodig die geschikt zijn voor inductie.
Aandachtspunten
- Inductie apparatuur kiezen.
- Voldoende elektrisch vermogen?
- Inductiepannen?
Geïnteresseerd geraakt door deze blog en wilt u overstappen op inductie? Onze adviseurs helpen u graag!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor het beste assortiment kookapparatuur verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht!