Wat is sous vide koken?
Sous vide koken in stappen
Wat is sous vide koken? Sous-vide of vacuümkoken is een eenvoudige, maar efficiënte kooktechniek die er voor zorgt dat elk product op exact de juiste, constante temperatuur gegaard wordt in een warmwaterbad of oven. Sous vide koken heeft veel voordelen:
• Constante hoge kwaliteit.
• 100% natuurlijk, gezond koken.
• Een ware time saver.
• Kostenefficiënte kooktechniek.
• Geoptimaliseerd proces.
• Geschikt voor grote en kleine gezelschappen.
• Optimale hygiëne.
Het bereiden van vacuüm verpakte producten op een constante temperatuur. Dat is het basisprincipe van sous-vide. De belangrijkste stappen daarbij: mise-en-place, vacuüm verpakken, koken en koelen. Producten als vlees, vis, fruit en groenten worden gesneden, geschild
en in een vacuümzak gedaan met extra kruiden en specerijen. Vervolgens worden ze verpakt, gekookt, gekoeld, uitgeserveerd of gekoeld bewaard.
MISE-EN-PLACE
Begin met het portioneren van de te bereiden producten. Snijd het vlees of de vis, schil of pel het fruit en de groenten en doe het in een vacuümzak. Voeg naar smaak kruiden en specerijen toe, zoals zout, thijm, basilicum of limoengras. Wat dan ook! Een klein beetje boter kan ook wonderen doen. Leg de zak daarna op de juiste wijze in de vacuümkamer.
VACUÜM VERPAKKEN
Om producten adequaat vacuüm te kunnen verpakken, wordt eerst de vacumeertijd of de vacuümsensor ingesteld. Ook de activatie van Liquid control is een mogelijkheid. In geval van een machine met Advanced Control System (ACS) kunnen ook extra functies geactiveerd worden voor een specifieke toepassing, zoals marineren. Op deze manier brengt een vacuümmachine letterlijk ‘meer tools to the kitchen’.
KOKEN
Leg het vacuüm verpakte product in een warmwaterbad of oven en gaar het op de juiste temperatuur. Natuurlijk is direct uitserveren of kort afbakken ook mogelijk. Als het bereide eten niet direct geserveerd wordt, moet het eerst gekoeld worden voordat het de koelkast in gaat.
KOELEN
Een belangrijk onderdeel van sous-vide koken is het afkoelen van de verpakte en bereide producten. Dit kan op natuurlijke wijze door het buiten de koelkast te laten. Of door een blastchiller te gebruiken die het afkoelen versnelt. Welke methode ook, zorg dat alle voedselveiligheidsvoorschriften in acht worden genomen.
UITSERVEREN
En dan is het zover. De opgemaakte borden kunnen worden uitgeserveerd. Aan alle gasten tegelijkertijd. Uitstekende kwaliteit, fantastische smaak. En een goede timing!
OF BEWAREN
De sous-vide pakketjes zijn ideaal om te bewaren. Vacuüm verpakt, geportioneerd en vers. Klaar voor gebruik op elk moment!
Bekijk voor inspiratie en meer informatie onze andere blogs.
Voor de beste vacumeermachines verwijzen wij u graag naar de website van BEUK HORECA, ook bent u volkomen welkom in onze showroom in Utrecht.