Laden


Een waterontharder van Beuk Horeca

13 april 2016

Hard water

In de horeca wordt vaak een waterontharder gebruikt om het water te ontkalken. In Nederland bevat het leidingwater kalk (calcium en magnesium). De hoeveelheid kalk dat aanwezig is in ons drinkwater wordt aangegeven in Duitse hardheid (dH). Het wordt aangeraden vanaf 5 dH beschermende maatregelen te nemen. De hoogte van de dH bepaald hoe ‘hard’ uw water is. Als kalk zich begint af te zetten dan is dat schadelijk voor uw apparatuur. Dit geldt voor uw combi-steamer, vaatwasmachine, waterkoker, koffie automaat maar ook voor uw kranen. Daarnaast ziet u ook een witte aanslag op uw glazen en borden. Ook verbruikt u meer zeep omdat de kalk uw zeep deels neutraliseert.

Wilt u weten of u een waterontharder nodig heeft neem dan contact op met één van de verkoopadviseurs van Beuk Horeca. Hij kan u de hardheid van uw water vertellen en u adviseren of u een ontharder nodig hebt en wat voor een model u het beste kunt laten installeren door één van onze eigen monteurs.

Lubron volautomatische waterontharderWaterontharder

Om te voorkomen dat de kalk afzet in uw apparatuur kunt u dus een waterontharder gebruiken. De waterontharder gebruikt een kunstharspatroon om het water ‘zacht’ te maken zodat er geen kalk meer wordt afgezet en dus uw apparatuur en servies schoon van kalk blijven en u minder zeep nodig heeft voor de vaatwasmachine. Na een bepaalde tijd is het hars verzadigt en moet het worden geregenereerd met zout. Dit zout moet regelmatig worden aangevuld.

Soorten waterontharders

Er zijn verschillende waterontharders verkrijgbaar. Bij de handbediende ontharders moet u zelf de ontharder ontkalken met zout door deze door te spoelen. Automatische ontharders zijn tijd en volume gestuurd, ‘s nacht wordt het water onthard zodat u overdag het ‘zachte’ water kunt gebruiken. Er zijn ook types welke continue onthard water kunnen leveren. Ook kunt nog kiezen voor een koud-waterontharder of een warm-waterontharder. Afhankelijk van uw verbruik zal de keuze van de ontharder kunnen worden bepaald.  Sommige vaatwasmachines beschikken over een ingebouwde waterontharder. Uw hoeft dan enkel zout toe te voegen en de machine zorgt voor rest.

De waterontharder afstellen

Omdat de hardheid van water overal verschillend is zal uw waterontharder moeten worden afgesteld. De afstelling is ook afhankelijk van welke apparatuur er op de ontharder wordt aangesloten. Bij de ontharders kan ook de resthardheid worden ingesteld. Dat wil zeggen dat je hiermee kan bepalen welke hardheid het water heeft dat uit de ontharder komt. Als de resthardheid bijvoorbeeld op 6 dH staat en het leidingwater 12 dH is, dan hoeft de ontharder maar 6 dH te ontharden waardoor er minder hoeft te worden geregenereerd en u dus zout bespaart. De overheid heeft ook bepaald dat de hardheid van water niet lager mag zijn dan 5,6˚ dH.Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     
    « Naar het blog overzicht