6 Tips voor de aanschaf van een omgekeerde osmose installatie
De meeste ondernemers weten inmiddels wel dat een omgekeerde osmose installatie ervoor zorgt dat glazen streeploos schoon uit de glazenspoelmachine komen. Browsend over het internet worden er diverse omgekeerde osmose installaties aangeboden, ook in diverse prijsklassen. Hoe kunt u hier een keuze uit maken? Waar moet u op letten bij de aanschaf van een omgekeerde osmose installatie? Wij geven in deze blog tips die u op weg kunnen helpen:
1. Ten eerste is het goed om af te vragen of een omgekeerde osmose installatie wel relevant is voor uw situatie. Het doel van een omgekeerde osmose installatie is dat u niet langer hoeft te poleren. Een installatie kan dus handig zijn in restaurants die tafels opdekken met glaswerk en waarbij de gast een streeploos schoon glas verwacht. In een café zal dat anders zijn.
2. Als u heeft besloten dat een glazenspoelmachine met omgekeerde osmose installatie inderdaad onmisbaar is, realiseer dan dat een osmose installatie voldoende waterdruk nodig heeft. Het leidingwater wordt immers onder grote druk door één of meerdere membranen geleid. De membranen filteren het water en verwijderen de in het water opgeloste stoffen. Wanneer er niet voldoende druk is, kan het zijn dat de osmose installatie in storing valt. Een drukverhogingspomp lost dit probleem op.
3. Sommige glazenspoelmachines zijn zo ontwikkeld dat ze in één keer de wastank volledig vullen. In korte tijd wordt er dan 20/30 liter water van de omgekeerde osmose verwacht. Als de omgekeerde osmose installatie deze capaciteit niet aankan, dan zal de vaatwasmachine een foutmelding geven omdat de wastank niet tijdig is gevuld. Dit probleem kan opgelost worden met een expansievat. Dat werkt als een soort voorraadvat en zorgt ervoor dat de osmose installatie meer tijd krijgt om de wastank in één keer te vullen.
4. Wilt u meer invloed hebben op het wasresultaat van het osmose water, dan is het verstandig om de omgekeerde osmose installatie aan te sluiten op een glazenspoelmachine die de mogelijkheid biedt om ‘aan de knoppen te draaien’. Sommige glazenspoelmachines hebben standaard 1 of 2 wasprogramma’s en is het niet mogelijk om bijvoorbeeld de wastijd en hoeveelheid naspoelwater aan te passen. Dit kan afhankelijk van het type glas of mate van vervuiling wel nodig zijn voor het behalen van een optimaal wasresultaat.
5. De kwaliteit van de filters van de omgekeerde osmose installatie kan sterk variëren. De omgekeerde osmose installaties van RHIMA garanderen 99% schoon water, maar er zijn osmose installaties die 70 tot 80% schoon water geven. Bij die apparaten is de kans groter dat watervlekjes terug te vinden zijn op het glaswerk en u alsnog moet poleren. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er voor vervanging van de filters wel of niet een monteur moet komen en de eventuele kosten daarvoor in te calculeren.
6. Tot slot zijn er vaatwasmachines die een ingebouwde omgekeerde osmose installatie hebben. Deze is vaak ingebouwd onder de watertank. Door de warmte van de watertank zetten de membranen van het osmosefilter echter uit en wordt het water minder goed gefilterd. Een ander nadeel is dat de levensduur van een omgekeerde osmose installatie korter is dan de vaatwasmachine zelf. Het kan zijn dat de machine onnodig vroegtijdig vervangen moet worden omdat het vervangen van de osmose relatief duur is.
De omgekeerde osmose installatie is vaak niet los te zien van de glazenspoelmachine. Daarom adviseren wij beide systemen bij eenzelfde leverancier aan te schaffen, zodat de osmose en glazenspoeler optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd en u een geweldig wasresultaat behaalt.