Rational EIA

20 februari 2019

ENERGIE INVESTERINGSAFTREK

Wat is het?

EIA is een fiscale regeling die valt onder de verantwoordelijkheid van de ministers van Financiën en Economische Zaken en Klimaat (EZK). De Belastingdienst en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), onderdeel van het ministerie van EZK, voeren deze regeling uit.

Wanneer kunt u profiteren van EIA?

U kunt profiteren van EIA als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U heeft een onderneming voor eigen rekening en bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland.
 • U investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500 (excl. BTW) kost.
 • Het bedrijfsmiddel is nieuw.
 • U vraagt de EIA binnen drie maanden na aanschaf aan.

U kunt de brochure Energie investeringsaftrek (EIA) 2019 hier downloaden.

WELKE APPARATUUR?

RATIONAL apparatuur die in aanmerking komt voor EIA

Koopt u één van de onderstaande RATIONAL combi-steamers gestookt op gas, komt u mogelijk in aanmerking voor Energie-Investeringsaftrek (of u werkelijk in aanmerking komt voor EIA is onder andere afhankelijk van uw bedrijfsresultaat en overige investeringen). Bedrijfsmiddelcode 220102.

Gaat u een indirect gestookte gasoven vervangen voor een elektrisch model van RATIONAL, komt uw investering ook mogelijk in aanmerking voor Energie-investeringsaftrek (of u werkelijk in aanmerking komt voor EIA is onder andere afhankelijk van uw bedrijfsresultaat en overige investeringen). Bedrijfsmiddelcode 270101.

In 2018 was het mogelijk een recht op aftrek te ontvangen wanneer een gasgestookte combi-steamer werd aangeschaft die onder de voorwaarden viel van de regeling (RATIONAL SelfCookingCenter® 61G, 62G, 101G, 201G, 202G en RATIONAL CombiMaster® Plus 61G, 62G, 101G, 201G, 202G).

Meer info: RVO Gasgestookte (stoom)convectieoven [W]

In 2019 bestaat de bovenstaande regeling nog steeds maar is er een mogelijkheid toegevoegd.

Wanneer een indirect gestookte gasoven wordt vervangen door een elektrische oven is het recht van aftrek ook mogelijk.

Op deze manier komen bij vervanging de volgende modellen ook in aanmerking: RATIONAL SelfCookingCenter® XS, 61E, 62E, 101E, 201E, 202E en RATIONAL CombiMaster® Plus XS, 61E, 62E, 101E, 201E, 202E).

Meer info: RVO Elektrische ovens [W]

Een aantal scenario's:

 • Een indirect gasgestookte oven wordt vervangen door een indirect gasgestookte oven --> EIA toepassing
 • Een indirect gasgestookte oven wordt vervangen door een elektrische oven --> EIA toepassing
 • Een gasgestookte oven wordt aangeschaft zonder vervanging --> EIA van toepassing
 • Een elektrische oven wordt aangeschaft zonder vervanging -- GEEN EIA van toepassing

Natuurlijk blijft het bij bovenstaande voorbeelden van belang dat de EIA tijdig wordt aangevraagd (binnen 3 maanden) en dat de nieuw aan te schaffen oven voldoet aan de eisen die de RVO stelt (bijvoorbeeld het Gastec High Efficiency label waar de RATIONAL gasgestookte modellen over beschikken).

Gasgestookte (stoom)convectieoven [W]

Bestemd voor: 

 • het bereiden van maaltijden, waarbij het indirect rendement ten minste 80% op onderwaarde bedraagt, de jaaremissiewaarde van NOx niet meer bedraagt dan 83,6 ppm en de jaaremissiewaarde van CO niet meer bedraagt dan 100 ppm.
 • De jaaremissiewaarden van NOx en CO zijn gebaseerd op droge verbrandingsgassen en stoïchiometrische verbranding,

en bestaande uit: 

 • Gasgestookte (stoom)convectieoven, gastoevoer- en verbrandingsgasafvoersysteem. De accessoires komen niet in aanmerking.
 • Het toestel dient gemeten te zijn conform NEN-EN 437:2003+A1:2009, NEN-EN 203-1:2014 en CR 1404:1994.

Toelichting:

Als de (stoom)convectieoven een Gastec High Efficiency label heeft conform de keuringseisen voor gasgestookte grootkeukentoestellen en waarbij de jaaremissiewaarden van NOx en CO niet meer bedragen dan bovenstaande waarden, voldoet het aan de omschrijving.

Accessoires zijn bijvoorbeeld onderstellen, transportwagen, reinigingspistolen, douchekoppen, enzovoort.

Elektrische ovens [W]

Bestemd voor: 

 • Het vervangen van indirect gasgestookte ovens,

en bestaande uit:

 • Elektrische oven, (eventueel) noodzakelijke aanpassing van de elektriciteitsaansluiting.

Toelichting:

Voorbeelden van elektrische ovens zijn: inductieoven, elektrische heteluchtoven, pulsdroger, vacuümdroger microgolfoven  of infraroodoven.

Disclaimer: hoewel deze pagina met de grootst mogelijke zorg is samengesteld dient deze slechts ter informatie. Wanneer u vragen hebt of een op maat advies wenst, ga dan altijd te rade bij uw accountant of subsidieadviseur. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
   
  « Naar het nieuws overzicht