Minder geluidsoverlast van lucht-/waterpomp

29 januari 2019

De twee geluidsbronnen in de luchtpomp en waterpomp zijn de compressor en de ventilator. Deze worden normaliter aan de buitenzijde van het pand geplaatst. Dit kan geluidshinder in de omgeving geven. Vooral als deze wordt omringt door andere gebouwen. Het geluid reflecteerd dan van de gebouwen af en kan zorgen dat het geluid harder klinkt. Dit wordt vooral veroorzaakt door een verkeerde bevestiging van de luchtpomp / waterpomp. Dit kan worden verholpen door het plaatsen van schokdempers.

  • Schokdempers worden geplaatst op een stabiele ondergrond met flexibele leidingen tussen de waterpomp en het afgiftesysteem. Dit voorkomt trillingen en hierdoor wordt de geluidshinder ook aanzienlijk lager. 
  • Een lager toerental kan ook er voor zorgen dat de geluidshinder lager wordt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een traploze inverter regeling op de compressor. 
  • Locatie van de luchtpomp / waterpomp is hierbij ook zeer belangrijk voor geluidshinder. Een geschikte locatie kan ervoor zorgdragen dat het geluid van de luchtpomp / waterpomp niet als hinder wordt ervaren. Een goede locatie is bijvoorbeeld het dak. 
  • Tijdbesturing kan ook zorgdragen dat de geluidshinder op bepaalde momenten lager is. Dit omdat er natuurlijk in de avond en nacht aanzienlijk minder omgevingsgeluid is waardoor de luchtpomp / waterpomp beter hoorbaar is dan normaal. Dit kan verholpen worden door tijdsbesturing. Deze reguleerd rond welke tijden de pomp aanslaat en wanneer deze op stand-by komt te staan. 
  • Een geluidsreducerende omkasting is natuurlijk ook nog een perfecte oplossing. Dit reduceerd het geluid wat wordt geproduceert doormiddel van een speciaal gemaakte omkasting.

 Delen op social media
 
Inschrijven nieuwsbrief
Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist
     
    « Naar het nieuws overzicht